Systemutvecklare på Majako sitter i en blå fåtölj utomhus med sin dator i knät.

Från logistik till utveckling av deployment-processer för Volvo

Andreas Ericsson, Adde som han också kallas, är med sin gedigna bakgrund inom logistik, produktutveckling och den erfarenhet han besitter, en av Majakos vassaste konsulter inom systemutveckling.

Nuvarande arbete

Alla utvecklingsbolag behöver ha möjligheten att lätt kunna putta ut förändringar i produktionsmiljö, genom en knapptryckning bort. Det är ett pågående arbete och något som Adde sitter med just nu för Volvo. Han flyttar gamla produkter upp i Azure Sverige.

“Jag skriver om pipelines så de stödjer Azure och kan byggas på rätt sätt så det går smidigt och för att förändringarna ska hamna i produktion. Jag har dels förvaltat produkten, så att den håller nutida teknik och säkerhet. Samt så underlättar jag och mitt team för utvecklare genom tekniker och “Continuous deployment” så att vi lätt ska kunna få ut förändring i produktion men också göra det lätt att testa innan produktion.”

Adde har arbetat med utveckling av diverse funktioner exempelvis:

  • byte av API- integrationer från dels gamla tekniker till nya
  • säkra upp felhantering i e-signering flöden
  • kundkännedom, kopplat till finansiering av bilköp

Vad det gäller kundkännedom, handlar det om att banken inte vill göra affärer med någon som inte har en godkänd kundkännedom. Det är för att förhindra penningtvätts-grejer, berättar Adde, Den här funktionen ligger som ett lås på varje affär. Kunden måste hoppa in på en viss länk och fylla i ett formulär. Ungefär som när vi själva får hem papper från banken, säger Adde.

Att jobba som konsult på Volvo

Just nu är de två utvecklar-konsulter och en product manager i Addes team på Volvo. Nyligen har de fått till sig en testare. Utöver dem har de supportpersonal runt omkring som tar second line support och sen är de själva third line support. Det innebär att Adde och hans team var tredje vecka ansvarar för support. Men det brukar inte vara så mycket och det är bara under kontorstid, tillägger han.

Varje morgon startar teamet med en daily och en gång i veckan har vi en veckoplanering. Annars så sköter var och en sitt eget arbete och kollegorna stämmer av med jämna mellanrum.

“Behöver någon en badanka så är det bara att skriva så diskuterar vi sakerna i ett videosamtal över slack”

Systemutvecklare på Majako sitter i en blå fåtölj utomhus med sin dator i knät.

"Kommunikationen med Volvo kollegorna är digitalt, det tycker jag har gett oss ett bättre verktyg att interagera och par programmera. Det är enklare att dela kod via t.ex. teams och vi kan alla lätt se vad som presenteras och vi kan diskutera runt det.

Blir jag distraherad av Majako-kollegornas intressanta diskussion åker lurarna på. Så det funkar fint att sitta på kontoret med konsultuppdrag. En fördel att sitta på Majako kontoret är att jag kan ta med hunden till kontoret, och att jobba nära hemmet gör att vardagspusslet går ihop."

Allt eftersom man arbetar så lär man sig domänen och hur en specifik kodbas är uppbyggd. Det är det stora i detta projektet som Adde är involverad i. Kodbasen som är den stora inkörsporten, den är så stor och konstigt byggd. Anledningen är att det är så många olika konsultgrupper över tid som gjort att kodbasen tagit alla möjliga former. Här någonstans ska Adde och hans team försöka linda in sin egen bild av hur de vill koda.

Längs projektets gång får vi ibland ta beslut och komma överens i teamet om vi ska fråga produktägaren ifall vi ska göra en större insats när vi anser att det behövs. Nyligen har vi bearbetat av den tekniska skulden och fått en fräschare kundbas att stå på. Det gör det enklare att få in fler konsulter med en attraktivare och mer användarvänlig kodbas.

När en produkt har levt så länge som Volvos kodbas så finns det mycket funktioner gömda bort i bak, berättar Adde som även säger att utmaningen och det svåraste ibland kan vara att hitta folk till olika projekt som vet hur det ska funka.

“Jag har själv arbetat som konsult för Volvo sedan augusti 2022, det är tungrott så det står härliga till på Volvo. Men jag gillar bil-domänen och har kul kollegor, så det väger allt upp”.

Han berättar att det ibland kan vara lite frustrerande när man ska göra en liten sak, ändra något mindre och det plötsligt kommer att påverka något långt borta. Så det gäller att ha tungan mitt i mun när man ska göra någonting; det är därför jag svär ibland, skrattar Adde.

Addes bakgrund

En gång i tiden, 2002-2005 läste Adde Systemutveckling på Högskolan Trollhättan Uddevalla.

“Den första tiden som nyexaminerad så undrar man ju vad fan man höll på med, eller vad man gett sig in på. Det var ingenting som funka och ingenting som gick rätt.”

Utvecklare på Majako sitter vid sitt skrivbord med hörlurar på sig.

Adde berättar att det var en spännande tid och att det väl var en kombination av produkten och erfarenheten som gjorde att det kändes så, men mest erfarenheten eftersom att han då var så grön. Idag är det ett annat läge, då han kan titulera sig som en av de mest erfarne bland kollegor.

Efter det har han bland annat arbetat projektbaserat i perioder med årsprojekt som bytts av varandra. Hans jobbvardagar har kantats av mycket problemlösning, inte bara tekniskt utan även processtänk kring hur vissa flöden kan optimeras på lager.

Från början var det logistik domän med c++ i x antal år, sen byggde vi ett WMS (Warehouse Management System) med ett underliggande WCS (Warehouse Control System) i C#. Då blev det trevligare nyare teknik och en ny kod-upplevelse. Där styrde vi banor, kranar och orderflöden internt i ett lager. Färdvägar för lådor och hur kranarna skulle köra och så vidare. Det var kul att se maskiner röra sig efter det man hade kodat, roliga problemlösningar, berättar Adde.

Redovisningsbranschen

Adde har även erfarenhet från att ha arbetat med produkt för redovisningsbranschen. Där var han bland annat delaktig i att bygga en chat och ett dynamiskt arbetsverktyg som gjorde det möjligt att rumstera om och ha sig i en checklista, som han beskriver det.

“Jag har alltid kallat det för en glorifierad checklista för det var egentligen vad det var. Vi gjorde det möjligt att bocka i vad man gjort i ett flöde för lönehantering. I det projektet var jag lead-developer”. - Adde

Adde och hans team byggde även ett behörighetssystem där det gick att kolla vilken data olika personer fick ha access till. Det låg en reddish-cache som höll all sådan data som sedan matades med data från en annan tjänst. Den datan i sin tur användes sedan för att söka ut vilken access någon annan fick tillgång till. Det uppdateras dynamiskt hela tiden så det var lite käckt det också, berättar Adde.

“Min erfarenhet, det jag byggt upp under alla år, det är det största jag kan bidra med. Att avgöra vad som funkar och inte funkar. Det är väl egentligen det som man växer i. Sen spelar det ingen roll om man kan 50-11 språk, för kan man inte kan man inte bygga upp dem till ett system så är det ju skit, sak samma. Det är det viktigaste att förstå helheten och kunna använda delarna i det. Pussla ihop det till ett helt system. Kodning är ju som att bygga lego. Man använder det man har och så blir det bra!”

Vill du veta mer om Majako som konsultbolag?

Eller är du en expert inom ditt område precis som Adde? Låt oss connecta!