Majakos AI-expert sitter vid sitt skrivbord och arbetar på ett nedsläckt kontor. En vit skrivbordslampa lyser upp i mörket.

Majakos AI-expert Andreas och hans team på Volvo förenklar för andra utvecklare med hjälp av Ai

Tekniker utvecklas, byts ut och läggs till. Andreas på Majako arbetar tillsammans med andra AI-experter med att bygga användbara AI-drivna verktyg som ska främja kreativitet hos utvecklarna inom Volvo Group.

En utvecklare har idag en ohållbart hög tröskel av vad man väntas behärska för att kunna göra ett bra jobb. Det kan vara flertalet tekniker för varje del av en applikation och helst ska man kunna jobba med alla delar av den.

Utvecklare som redan behärskar dessa tekniker behöver hela tiden hålla sig uppdaterade. Tekniker utvecklas, byts ut och läggs till. Samtidigt ökar behovet av utvecklare i mycket högre takt än vad nya utvecklare ger sig ut på marknaden.

"

“I vårt arbete vill vi förenkla arbetet ytterligare för utvecklarna inom Volvo Group genom att bygga användbara AI-drivna verktyg som ska främja utvecklarens kreativitet.”

Andreas AI-expert på Majako

Med en målsättning om att förenkla utvecklares arbete så mycket som möjligt

De nya kraftfulla språkmodellerna inom artificiell intelligens har blivit ett verktyg som många utvecklare redan använder sig av. De kan skriva kod och tolka kod, samtidigt som de är ett bra konversationsverktyg för att utveckla nya idéer.

Målsättningen med Andreas och hans kollegors arbete är att utvecklaren ska kunna ägna sig åt så mycket kreativt arbete som möjligt. Då behöver AI kunna hjälpa till med alla ”enahanda” uppgifter, såsom att utföra testning, assistera vid kodgranskning och att hjälpa utvecklaren att sätta in sig i befintlig kod. Och det är just det här som Andreas och hans team nu arbetar på att ta fram, en fungerande AI-assistent till utvecklarna som de kan förlita sig på.

"

“Det är fantastiskt att få fria händer att bygga och testa vad man kan göra med språkmodellerna för att göra sådant som kändes extremt lång borta för bara fem år sedan. Det är samtidigt en utmaning, då de inte kommer med en inbyggd känsla av vad som är bra kod och inte”.

-Andreas, AI-expert på Majako