Silvrig kompass på en utvikt karta.

Effektiva lagerprocesser med hjälp av AI

Det finns många saker som kan påverka att en lagerprocess upplevs omständlig och tidskrävande. I det här blogginlägget berättar vi fördelarna med att anlita Majako för en mer effektiv lagerhantering.

Handelsresandeproblemet

Om man driver ett stort lager så finns det oftast ett pack-genereringssystem inbyggt i lagersystemet. Men i det fall du som e-handlare har vuxit snabbt och inte har ett gigantiskt lager så har du troligtvis inte ett så komplext system. Det är inte så vanligt att ha det.

Du kanske knappt hinner att packa alla ordrar idag? Om du har du ett så angenämt problem så lider du eventuellt av "the travelling salesman problem". Alltså att det kan vara svårt att hitta den kortaste vägen runt kartan när du ska besöka ett visst antal platser - och komma tillbaka där du började igen. Då kan det vara tid för att automatisera och effektivisera lagerprocessen. Tanken har nog redan slagit dig.

Handelsresandeproblemet legogubbe.png

Så här ser hanteringen av packningen för en av våra kunder ut idag:

Alla ordrar skrivs ut, 50 åt gången. En anställd grupperar och sorterar alla ordrar utifrån vart de ligger i hyllorna på lagret. Varför? Jo, för att medarbetare inte ska springa in i varandra när de plockar. En anställd delar sedan upp ordrarna i olika högar. De som plockar tar en bunt ordrar, eller så många de klarar av att bära åt gången. Därefter är det dags att leta rätt på rätt pryl i hyllan för varje order.

Det här är inte helt optimalt. Det blir mycket extra arbete. Det krävs dessutom att man har ganska bra koll på hur lagret ser ut för att kunna göra en första sortering. Men det blir mycket bläddrande i ordrar oavsett. Och mycket springande fram och tillbaka under plockning.

AI-expertis på Majako

Vår AI-expert Rickard tog sig en titt på detta nuläge och ritade upp en skiss på lagret av hur varje hylla såg ut. Han överförde en karta över lagret till ett excelark och matade in det i systemet så vår kunds packlistor nu är uppbyggda utifrån kartan över lagret.

Om man driver ett stort lager så finns det oftast ett lagersystem som har ett pack-genereringssystem inbyggt. Men om du som e-handlare har vuxit snabbt och inte har ett gigantiskt lager så är det inte så vanligt att ha ett sånt komplext system.

Rickard har jobbat med specifika tillämpningar av både AI och maskininlärning. Han har tidigare även studerat, forskat och undervisat matematik, logik, programmering and atrificiell intelligens. Så Rickard om någon kan automatisera ditt lagers flöde med hjälp av maskininlärning.

AI-expert.png

Fördelar med att anlita Majako för att automatisera och effektivisera lagerhantering:

  • Du kan plocka fler ordrar snabbare.
  • Det kommer att bli färre felplock.
  • Du slipper en massa extra arbete.
  • Du behöver inte längre gruppera och sortera ordrar.
  • Den kortaste vägen på lagret genereras automatiskt.
  • Du behöver aldrig bläddra mer i ordrar.
  • Du slipper massa spring fram och tillbaka.

Är ditt mål att öka din e-handels omsättning? Det är ofta det primära målet för många e-handlare. Att sälja mer. Men att minska kostnader är en lika viktig faktor.

Ett effektivt system på lagret minimerar kostnader. Du spar tid, tid är pengar. Med oss kan du öka lönsamheten i din e-handel. Och vi hjälper dig att optimera kostnader och hantera lagerprocesser på ett effektivt sätt.

Vi kan hjälpa dig att optimera kostnader och hantera lagerprocesser på ett effektivt sätt.

Välkommen att höra av dig, så snackar vi!