Gårdsbutikens logotyp

Gårdsbutiken på nätet stödjer lokala producenter och kortar ned avståndet mellan konsument och producent

Agro Örebro fick under 2023 i uppdrag av Länsstyrelsen att stödja lokala producenter. Det beslutades om att ta Gårdsbutiken ut på nätet med hjälp av en nätbutik. Vi på Majako har byggt webbplatsen i nopCommerce som nu varit igång under en månads tid.

Agro ÖREBRO

AgroÖrebro ska vara en neutral utvecklingsarena, en informationsplattform och en kreativ mötesplats som främjar affärsutveckling och innovation för lantbruks- och livsmedelsföretag i Örebro län. Arbetet riktar sig i första hand till livsmedelsproducenter i form av:

  • Primärproducenter
  • Förädlingsproducenter
  • Industriell förädlingsproduktion

Fokus ligger på att stärka förutsättningarna till affärsutveckling och i sammanhanget direkt och indirekt bidra till att stärka länets matidentitet samt värdet av regional och svensk mat.

AgroÖrebro fick i uppdrag av länsstyrelsen att stödja lokala producenter och att korta ned avståndet mellan konsument och producent. För att möta detta behov och underlätta för lokala producenter att nå ut till konsumenter så startades det pågående projektet: Gårdsbutiken på nätet.

"

“Under pandemin upptäckte många lokalproducerad mat och intresset för dess fördelar fick ett stort uppsving och vi ser en fortsatt stark efterfrågan.”

Kadir, utvecklingsledare för hemsidan

Gårdsbutikens producenter och kunder

Tanken med en nätbutik är att den ska öka intresset och förtroendet för lokalproducerade varor. Med ett imponerande utbud från omkring 20-tal producenter, och mellan 20-30 olika varianter av produkter, är det enkelt att hitta varor av hög kvalitet. Med en gårdsbutik på nätet blir det enklare för kunder att få tillgång till närproducerad mat samtidigt som mindre producenter involveras i processen.

Även om producenterna kanske inte kan försörja sig helt och hållet på sina odlingar och skördar, är deras engagemang och passion för lokal mat och jordbruk tydlig, berättar Kadir som är utvecklingsledare och sköter nätbutiken. Han tillägger att även om lokal mat kan ha lite högre prislapp, är det värt det för den överlägsna kvaliteten och den positiva effekten på miljön och det lokala samhället.

Intresset kring att starta upp en butik på nätet har funnits ett tag. Det har främst funnits ett behov av att göra det enklare för leverantörerna att sälja sina produkter och för konsumenterna att handla råvaror som är närproducerade. När Agro fick detta uppdrag av Länsstyrelsen så var det ett positivt besked för alla involverade.

"Många konsumenter väljer lokalproducerat för att de vet att de får produkter av högsta kvalitet, samtidigt som de stöttar sina lokala producenter och bygden"

KADIR, utvecklingsledare för webbplatsen

Gårdsbutikens förstasida på webbplatsen.

Gårdsbutiken - en efterlängtad nätbutik

Att handla lokalt och stödja sina närliggande producenter i och omkring Örebro har aldrig varit enklare än med gårdsbutiken på nätet. Genom den digitala plattformen, känd som Gårdsbutiken på nätet, kan kunderna nu få tillgång till ett brett utbud av lokalt producerade varor med bara några klick.

Detta nya sätt att handla mat från närliggande gårdar har skapat en positiv effekt både för kunder och leverantörer, och intresset för webbshoppen har varit stort från första stund. Webbshoppen har varit igång i cirka tre veckor nu och responsen har varit överväldigande, berättar Kadir. Initialt har Gårdsbutiken hittills endast öppnat upp för vissa postnummer i Örebro, men planen är att gradvis utöka till fler områden.

"

“Med hjälp av funktioner i nopCommerce som tillåter begränsningar baserat på postnummer, kan vi säkerställa en smidig och effektiv leveransprocess för Gårdsbutiken på nätet.”

Emil Laurell, Majako

Med möjligheten att beställa leverans en gång i veckan, blir det bekvämt och enkelt att handla från Gårdsbutiken på nätet. Och för den som föredrar att handla fysiskt, finns produkterna även tillgängliga på lokala Ica-butiker och andra platser runt omkring. För de riktigt hängivna finns även möjligheten att besöka de fysiska Gårdsbutikerna hos leverantörerna själva som oftast ligger utanför stadskärnan.

För närvarande hanteras leveranserna av företaget Närkefrakt, vilket innebär att kunderna kan njuta av bekväm hemleverans. Många kunder uppskattar den smidiga servicen. Med en leveranskostnad på endast 69 kr och fri frakt för beställningar över 800 kr, blir det ännu mer lockande att handla från Gårdsbutiken på nätet och stödja lokala producenter.

Majako - ett team med e-handelsutvecklare

Gårdsbutiken på nätet valde att gå med Majako som e-handelsleverantör och nopCommerce, en skalbar plattform med möjlighet att skräddarsy efter egna önskemål. Kadir berättar att nopCommerce funkar bra och att det har varit helt ok att lära sig och att de i admin-sidan kan göra mycket.

Det vi inte kan, det tar vi upp med Emil Laurell på Majako. Vi har använt Majako i tidigare e-handelsprojekt men då gällde det utvecklingen av en leveransportal, berättar Kadir.

"

“Det är roligast att bygga någonting nytt som människor får nytta av och använder.”

Emil Laurell, Majako

Framtida förhoppningar

AgroÖrebro ser också potentialen för konceptet att spridas till andra städer och regioner i Sverige. Genom att utvärdera och eventuellt replikera framgångsrika modeller såsom Agro Öst i andra delar av landet, hoppas man på en bredare spridning av initiativet för att främja lokalproduktion och hållbar tillväxt.

Förhoppningen är att projektet blir framgångsrikt och att kunderna fortsatt tar till sig konceptet och bidrar till dess tillväxt. Det första steget som vi redan avklarat är att etablera en hållbar Gårdsbutik som kan fortsätta att växa och utvecklas. Vidare är ambitionen att sprida konceptet till andra län för att främja lokal produktion och skapa en positiv samhällseffekt på en nationell nivå. Och att bidra till skapandet av fler arbetstillfällen.

För kunderna är det viktigt med ett brett sortiment för att kunna skapa en mångsidig matkasse. Att kunna erbjuda allt från färska grönsaker till kött och mejeriprodukter är vår förhoppning framöver, berättar Kadir. Vi vill tillfredsställa de behoven helt enkelt för den som vill handla både lokalt och hållbart.

Behöver du hjälp att starta upp en e-handel?

Känn dig fri att kontakta oss på Majako.