hero-blog-banner-image

Förbered din webbplats för 2025: Nya lagkrav för WCAG och digital tillgänglighet

Sedan 2019 har offentliga aktörer i Sverige varit skyldiga att följa WCAG, men snart kommer kraven att bli ännu mer omfattande och inkludera privata företag. I det här blogginlägget reder vi ut hur du kan säkerställa att din webbplats inte bara är tillgänglig för alla utan också följer de kommande lagkraven.

World Wide Web Consortium

World Wide Web Consortium (W3C) är en internationell organisation som utvecklar webbstandarder för att säkerställa att webben fungerar på ett konsekvent, tillgängligt och kompatibelt sätt för alla. Organisationens arbete med tillgänglighetsstandarder, som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), är särskilt viktigt för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från digital information och tjänster.

2025 - Ett utökat och mer omfattande lagkrav

Sedan 2019 har det funnits en lag (DOS-lagen) i Sverige som kräver att offentliga aktörer följer kraven enligt WCAG 2.1 på nivå AA. Lagen infördes för att säkerställa att offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer är tillgängliga för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättningar. Snart, redan nästa år under 2025 kommer en ny lagstiftning att träda i kraft. Det innebär ett utökat och mer omfattande regelverk som går utöver de tidigare kraven från 2019. Det nya regelverket kommer att kräva att även privata företag uppfyller tillgänglighetskrav för digitala tjänster, och det inkluderar inte bara webbplatser och appar utan även andra digitala gränssnitt och tjänster.

Web Content Accessibility Guidelines

Men som namnet själv säger så är WCAG riktlinjer, vilket då kan vara förvirrande när man talar om ett lagkrav. Vi reder ut det hela. WCAG i sig är en uppsättning riktlinjer utarbetade av W3C och är inte en lagstiftning. Men! Det som kommer att träda i kraft 2025 i Sverige och EU är en lagstiftning som baseras på dessa riktlinjer, vilket gör delar av WCAG till en laglig standard.

Så här säkerställer du att du följer WCAG

Dessa riktlinjer är utformade för att säkerställa att webbplatsen är tillgänglig för så många användare som möjligt, inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Här är några av de viktigaste kraven och hur de kan implementeras:

1. Textalternativ för bilder

  • Alt-texter för bilder: Alla bilder på webbplatsen ska ha en alternativ text (alt-text) som beskriver bildens innehåll. Detta gör att skärmläsare kan läsa upp vad bilden föreställer för användare som inte kan se den.

  • Beskrivningar för ikoner och andra grafiska element: Alla icke-textuella element som ikoner, knappar och diagram ska också ha textalternativ som förklarar deras funktion eller innehåll.

2. Tillgängliga formulär och inmatningsfält

  • Label-taggar: Alla formulärfält måste ha tillhörande label-taggar som tydligt beskriver vad användaren förväntas fylla i.

  • Felmeddelanden: Om ett fel uppstår vid formulärinmatning ska användaren få tydliga och lättförståeliga felmeddelanden som beskriver vad som gick fel och hur det kan rättas till.

  • Autofyll och inmatningshjälp: Formulär bör använda autofyllningsattribut där det är möjligt, och ge användaren vägledning eller förslag medan de fyller i information.

3. Kontrast och färganvändning

  • Tillräcklig kontrast: Text och bakgrund måste ha tillräcklig kontrast för att vara läsbara. En rekommenderad kontrast är minst 4,5:1 för vanlig text och 3:1 för stor text.

  • Färger som inte är enda informationsbäraren: Färg ska inte vara den enda metoden för att förmedla information. Till exempel bör text som är i rött för att visa ett felmeddelande också kompletteras med en ikon eller annan markering.

4. Navigerbarhet och struktur

  • Hoppa till innehåll: Användare ska kunna hoppa direkt till huvudinnehållet på sidan för att undvika att behöva gå igenom samma navigationslänkar på varje sida.

  • Tangentbordsnavigering: Webbplatsen ska kunna navigeras helt med tangentbordet. Detta innebär att alla funktioner, inklusive menyer, länkar och formulär, måste vara åtkomliga utan mus.

  • Tydlig sidstruktur: Använd rubriker (h1, h2, h3) för att strukturera innehållet logiskt och göra det lättare att navigera med hjälp av skärmläsare.

5. Responsiv design och skalbarhet

  • Anpassning för olika enheter: Webbplatsen ska vara responsiv, vilket innebär att den fungerar bra på olika skärmstorlekar, från mobiltelefoner till stora datorskärmar.

  • Zoom och textskalning: Användare ska kunna zooma in på text upp till 200% utan att förlora funktionalitet eller läsbarhet.

6. Tidsbaserade medier

  • Undertexter och transkriptioner: Förinspelade videor och ljudfiler måste ha undertexter och/eller transkriptioner för att vara tillgängliga för döva eller hörselskadade användare.

  • Beskrivande ljudspår: Videoinnehåll som är beroende av visuella element ska erbjuda ljudbeskrivningar som förklarar vad som händer på skärmen.

7. Förutsägbarhet och användarvänlighet

  • Konsistent navigering: Navigationsmenyer och andra återkommande element ska vara konsekventa på alla sidor av webbplatsen.

  • Ingen plötslig förändring av innehåll: Innehåll ska inte ändras oväntat utan att användaren aktivt initierar det, för att undvika förvirring.

8. Robust och framtidssäker teknik

  • Användning av korrekta HTML-taggar: Säkerställ att HTML-koden är korrekt och följer standarder för att säkerställa att innehållet kan förstås av olika webbläsare och hjälpmedel.

  • Kompatibilitet med hjälpmedel: Webbplatsen ska fungera väl med hjälpmedel som skärmläsare, förstoringsverktyg och alternativa inmatningsenheter.

9. Åtgärder för att undvika beslag

  • Undvik blinkande innehåll: Inget innehåll bör blinka eller ändra sig snabbare än tre gånger per sekund, för att undvika att trigga epileptiska anfall hos känsliga användare.

Genom att implementera dessa åtgärder och följa WCAG 2.1 nivå AA, kan din webbplats bli mer tillgänglig och uppfylla de lagkrav som gäller från och med 2025. Om du känner dig osäker på hur du ska du ska gå till väga, fråga oss om råd och hjälp!

Behöver du hjälp med att uppfylla kraven?

Vi på Majako kan hjälpa dig. Välkommen att höra av dig!

Gröna växter på ett kontor där en anställd med gul mössa sitter och arbetar.