WorldFootballPlayer logotyp med en bakgrund likt en fotbollsplan.

WorldFootballPlayer - utveckling av PWA

Vi på Majako har byggt en progressiva webbapp (PWA) och en publik webb för World Football Player. Grundarna av bolaget är själva engagerade inom fotbollsvärlden och deras affärsidé grundar sig i avsaknaden av en plattform där spelare enkelt kan kontakta klubbar. Hela grundtanken är att World Football Player ska underlätta för spelare och klubbar att skapa kontakt, på schyssta villkor - oavsett nivå och plats i världen.

Stort behov, inget verktyg

För många tränare, även för grundarna själva, är det vardag att bli kontaktad av mer eller mindre seriösa spelare från världen över på ett ostrukturerat sätt och via alla möjliga kanaler, exempelvis via tränarens WhatsApp eller Instagram. På nivåerna strax under elit kan det ibland vara agenter som sköter kontakten, men även då är det svårt att få koll på spelarens egenskaper och kvalitet samt regler kring eventuella flyttar mellan länder osv. Problemet och behovet är alltså stort för många - säsong efter säsong - men tidigare fram tills nu saknats lättillgängliga verktyg för att strukturera upp och hjälpa till med det.

“Som tränare stöter jag på det här ofta. Under 2019 fick jag mellan 30-40 förfrågningar på min privata Instagram om provspel från hela världen”.

  • Jonas Björk, Grundare av World Football Player

För en bättre fotbollsvärld

För en bättre fotbollsvärld Visionen och grundarnas önskan med plattformen är att skapa en mer rättvis och effektiv kommunikation mellan spelare och klubbar. Med en användarvänlig och transparent plattform vill de sträva efter att göra fotbollsvärlden mer tillgänglig och ärlig för alla inblandade parter.

“Vi tycker det är viktigt att agera och visa att det finns alternativa, mer gynnsamma sätt för både klubbar och spelare att kommunicera på”. - Jonas, Grundare av World Football Player

Fotbollsvärlden utan World Football Player är stökig. Tyvärr är det mycket kriminella nätverk som gör pengar på talangfulla ungdomar från områden där de har det mindre bra ställt ekonomiskt. Idag får man inte kalla sig agent utan en FIFA-licens. Tyvärr är det många som då kallar sig för rådgivare istället och därmed kringgår systemet. Ja, det är en smutsig business. Med World Football Player vill vi motarbeta detta och istället bidra till att skapa förutsättningar för schyssta villkor.

Man ska som spelare inte behöva någon mellanhand, det vill vi verkligen poängtera. World Football Player vill ge alla amatörspelare i världen möjligheten att själva kunna kontakta valfri klubb på ett strukturerat sätt.

“WorldFootballPlayer arbetar för att alla spelare ska få behålla sin egen lön. Ingen ska behöva ge en större % av det man tjänar till en agent. Som kronor man som amatörspelare tjänar ska man få behålla själv. Vi vill med WorldFootballPlayer komma bort från alla mellanhänder!”

  • Jonas, Grundare av World Football Player

Funktioner

Med World Football Player kan klubbar förvänta sig att hitta spelare till sitt lag på ett enkelt sätt utan att behöva leta efter eller kontakta varje spelare/agent separat. I applikationen letar man efter dem själv. Här kan man filtrera på de kriterier (ex erfarenhet, position, teknik) som man anser vara viktiga för den spelare man söker. Omvänt är det för en spelare samma sak, man kan få kontakt med klubbar i världen som man annars inte hade fått chansen att kontakta.

“För spelare innebär detta att de kan skicka sitt CV direkt till klubbar världen över, genom ett klick. Samt visa upp sina färdigheter genom videoklipp och match-highlights direkt i profilen. Istället för att klicka spaltmeter på Instagram”.

Jonas, Grundare av World Football Player

Jonas på WFP står framför en banner med logotyp.

WPA och publik web

Majako har dels tagit fram den publika webben där tjänsten marknadsförs och där information finns om plattformen. Men framförallt har vi utvecklat själva applikationen som är en PWA (progressive webbapp) som går att surfa till idag. Den är byggd så att den fungerar i webbläsare men beter sig likt en app. Förhoppningsvis kommer den att publiceras på app stores framöver.

En PWA är plattformsoberoende då den fungerar i alla webbläsare. Den är byggd i React och Next.js och hostas i ett Kubernetes-kluster i Majako Cloud. I takt med att antalet användare växer kan den enkelt skalas ut för att hantera det. Fokus kring utvecklingen var framförallt att få ut så mycket värde som möjligt på ett effektivt och snabbt sätt. Vi kommer nu att fortsätta utveckla plattformen baserat på det vi lär oss om hur den faktiskt används av riktiga användare och vilka behov de står inför.

“Vi har hjälpt till och funnits som ett bollplank genom hela projektet. Det innebär allt från att ta fram grafisk profil, projektledning, val av tekniker till att diskutera krav, speca och implementera. Framförallt har vi hjälpt till med att få så mycket nytta som möjligt till så lite pengar som möjligt så att vår kund verkligen får ut bästa möjliga värde av det”.

  • Emil Laurell, Majako

Framtiden

Vi kommer alltså att fortsätta utveckla plattformen och mäta hur den faktiskt används, men till att börja med blir fokus på att sprida och marknadsföra den. Det gäller att få igång den positiva snöbollseffekten - ju fler spelare som är aktiva på plattformen, desto mer nytta ger den till klubbarna - ju fler klubbar som är aktiva på plattformen, desto mer nytta ger den till spelarna.

World Football Player hoppas att det här i sin tur kan leda till att spelare får uppleva och resa i ett annat land än sitt eget eller hitta en klubb i sitt eget hemland. Där all kommunikation sker på schyssta villkor, utan mellanhänder. Det ska snackas förfrågningar om provspel direkt i World Football Player-appen!

Vi på Majako är stolta över att få vara delaktiga i att utveckla en så schysst produkt som World Football Player och vi ser verkligen fram emot att följa hur den hjälper spelare och klubbar på riktigt!