hero-blog-banner-image

Vilken e-handelsplattform eller system är bäst för din e-handel?

Valet av den bästa e-handelsplattformen för din verksamhet beror på olika faktorer, inklusive företagets storlek, budget, tekniska krav och dina specifika behov. I det här blogginlägget reder vi även ut skillnaderna mellan e-handelsplattform och system.

E-handelssystem, lösning eller plattform?

Termerna "e-handelsplattform", "e-handelslösning" och "e-handelssystem" används ibland omväxlande, men det finns en viss skillnad mellan dem. I det här blogginlägget förklarar vi skillnaderna emellan de båda begreppen.

En e-handelsplattform är själva grunden för din e-handels butik, medan e-handelssystemet är den övergripande infrastrukturen som inkluderar alla verktyg och funktioner som behövs för att driva och hantera en e-handel.

E-handelsplattform:

En e-handelsplattform är en mjukvarulösning eller en online-tjänst som möjliggör skapandet och hanteringen av en e-handelswebbplats. Det är den övergripande ramen eller infrastrukturen som gör det möjligt att bygga och driva din e-handel. E-handelsplattformar inkluderar ofta olika funktioner som produktlistning, kundhantering, betalningsbehandling, orderhantering med mera.

Några e-handelsplattformar som du säkert hört talas om:

Shopify

En användarvänlig plattform som passar både små och stora företag. Shopify erbjuder många anpassningsmöjligheter och har en omfattande app-ekosystem.

WooCommerce

Ett WordPress-plugin som integrerar sömlöst med WordPress-webbplatser. Det är en flexibel och skalbar lösning som passar olika storlekar av företag. Vi brukar rekommendera Woocommerce till mindre verksamheter och företag som är i uppstartsfasen eller som kanske arbetar mer lokalt och därmed inte behöver utveckla sin verksamhets e-handel till en värstingmodell. Stenlunden Link och Pongo Link är två av våra kunder som använder Woocommerce för sin e-handel.

Magento

En robust plattform som ofta används av större företag. Magento är kraftfullt och flexibelt, men det kan vara mer komplicerat att lära sig.

E-handelssystem:

E-handelssystemet är den totala lösningen eller sviten av verktyg och funktioner som används för att driva och hantera en e-handel. Det inkluderar både mjukvaruplattform och alla andra integrerade verktyg eller system som behövs för att driva en business effektivt.

Ett e-handelssystem kan omfatta saker som kundrelationssystem (CRM), inventarhantering, marknadsföringsverktyg, analysverktyg och mer. Det kan även omfatta integrationer med tredjepartsverktyg och tjänster som betalningsgateways eller fraktlösningar.

Nopcommerce

NopCommerce är en e-handelsplattform med öppen källkod som är byggd på Microsoft . NET. Det är en av världens mest framgångsrika e-handelsplattformar, som används av över 60 000 företag och hela tiden växer. I tre år har vi varit "Solution Partner" till nopCommerce. Vi har bidragit till NopCommerce källkod genom att göra nopCommerce "cloud compatible" och skalbar. För det kom vi att privilegieras av nopCommerce för vårt arbete och idag kan vi titulera oss som enda svenska bolag som är kvalificerad nopCommerce Gold Partner.

Saleor

Saleor är en öppen källkods e-handelsplattform som möjliggör för företag att bygga anpassningsbara och moderna onlinebutiker. Den är byggd med hjälp av Python och Django, vilket gör den till en robust och skalbar lösning för e-handelswebbplatser. Saleor erbjuder funktioner som en flexibel produktkatalog, anpassningsbar kassaprocess, stöd för flera betalningsgateways och en responsiv användargränssnitt.

Plattformen är utformad för att vara utvecklarvänlig och erbjuder en GraphQL API för enkel integration och anpassning. Saleor strävar efter att erbjuda en hög grad av flexibilitet och kontroll för företag som vill skapa unika och skräddarsydda online-shoppingupplevelser.

E-handelslösning:

Begreppet "e-handelslösning" är ännu bredare och kan referera till den samlade uppsättningen av teknologier, processer och verktyg som används för att driva en e-handel. Det kan omfatta allt från plattformen och systemen till strategier och metoder som används för att hantera och optimera onlineförsäljning.

Exempel: En e-handelslösning kan vara en kombination av en e-handelsplattform, betalningsgateway, marknadsföringsverktyg och andra komponenter som används tillsammans för att driva en business online.

Vilken plattform, lösning eller system är rätt för din e-handel?

För att veta vad som passar din verksamhet bäst behöver du se till de unika krav, behov och önskemål som du har för att kunna driva och utveckla din business i den riktning du önskar. Här är några faktorer att ta en riktig funderare kring:

Funktionalitet

Vilka funktioner och verktyg behöver du för din e-handel? Produktlistning, kundhantering, betalningsbehandling, fraktalternativ, marknadsföring och rapportering?

Skalbarhet

Tänk på din framtida tillväxt. Välj en plattform som kan skalas i takt med att din business växer och utvecklas. Du vill inte stå där sen och behöva göra en komplett omstrukturering för det kan stå dig dyrt.

Anpassning

Överväg hur anpassningsbar plattformen är. Du vill kunna anpassa din onlinebutik för att matcha ditt varumärke och möta specifika affärsbehov.

Kostnader

Utvärdera prissättningen och avgifterna för varje plattform. Tänk inte bara på de initiala kostnaderna utan också eventuella månatliga abonnemangsavgifter och transaktionsavgifter som kan tillkomma.

Användarvänlighet

En intuitiv och lättanvänd plattform kan spara tid och resurser. Se till att plattformen är enkel att använda för både dig och dina kunder.

Support och gemenskap

Titta på tillgänglig support från plattformens leverantör så du vet vilken hjälp du kan förvänta dig när du behöver den. Ibland finns communities i grupper på sociala medier eller andra forum som kan vara en tillgång när du stöter på problem eller behöver råd. Undersök saken!

Säkerhet

Eftersom e-handel innebär överföring av känslig information, som kreditkortsuppgifter, är säkerheten av yttersta vikt. Se till att plattformen uppfyller branschstandarder för säkerhet.

Integrationer

Om du redan använder andra verktyg eller system (till exempel bokföringsprogram, CRM-system eller marknadsföringsverktyg), se till att plattformen kan integreras med dessa. Annars blir ditt arbete allt annat än smidigt.

Bolla tankar kring plattform, system och lösning med oss på Majako!

Vi rekommenderar alltid den lösning vi tror passar din e-handels behov, krav och önskemål bäst.